Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v Polsku - Záhorovská, Kristýna; Finardi, Savina; Kábelová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato práce se zabývá srovnáním daňové zátěže zaměstnanců v České republice a Polsku. V první části je uvedeno, jakým způsobem probíhá zdanění závislé činnosti. Dále jsou popsány daňové reformy a současná ekonomická situace obou zemí. Ve druhé části práce je spočítaná efektivní sazba daně pro vybrané fiktivní poplatníky s různou výší příjmů. Třetí část se věnuje redistribuci důchodů. Nejprve zkoumá intervalovou progresivitu daně, poté se zabývá globální progresivitou daně. V závěru práce je sestrojena Lorenzova křivka před a po zdanění a spočteny ukazatele globální progresivity daně (jmenovitě Giniho koeficient, Musgrave-Thin koeficient, Robin Hood index).
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses