Řízení změn v informačních systémech kritické informační infrastruktury - Domanja, Jindřich (2018)
Cílem této práce je analyzovat řízení změn v informačních systémech kritické informační infrastruktury (IS KII). IS KII jsou vymezeny zákonem č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti (ZKB), a patří mezi ně systémy, které mají zásadní vliv na zajištění bezpečnosti ČR i celé EU. V letošním roce byla k ZKB vydána nová prováděcí vyhláška č. 82/2018 Sb., o kybernetické bezpečnosti (nová VKB), která dotčeným subjektům nově ukládá povinnost řídit změny v IS. Organizace provozující IS KII se tak vůbec poprvé ocitají v situaci, kdy řízení změn není volitelným manažerským rozhodnutím, ale zákonnou povinností. Při zavádění IT procesů nezačínají organizace na zelené louce, ale užívají širokou škálu různých standardů, metodik a rámců, z nichž nejrozšířenější je ITIL. Jedním z dílčích cílů této práce proto je navrhnout procesní model řízení změn, který bude naplňovat požadavky nové VKB a zároveň bude respektovat zásady nejlepší praxe dle ITILu. Dalším dílčím cílem je konfrontovat tento model s reálným řízením změn v IS KII na příkladu Vízového informačního systému, na základě čehož budou stanovena doporučení, jak řízení změn v IS KII zlepšit a která specifika je při definování procesu zapotřebí zohlednit.Toto téma nebylo dosud nikým zpracováno a je velice aktuální, neboť pro IS KII, které byly určeny přede dnem nabytí účinnosti nové VKB, se účinnost nové VKB posouvá o jeden rok, tj. na 28. 5. 2019. Výstupy této práce tedy představují přínos zejména pro organizace, které se na zajišťování souladu s požadavky nové VKB na řízení změn připravují.