Letecká přeprava osob - Trunečková, Alena (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na leteckou přepravu osob s důrazem na rizika s ní spojená. Cílem diplomové práce je analýza letecké přepravy osob, zahrnující převážně rizika pro cestující s ní spojená (a jejich obeznámenost s nimi) a následná komparace přepravy nízkonákladových společností a klasických aerolinií z různých hledisek, taktéž s důrazem na rizika. Pro zajištění cíle diplomové práce byl použit kvantitativní i kvalitativní výzkum, jako metody sběru dat byl zvolen dotazník (vyhodnocen statisticky za použití chí-kvadrátu) a strukturované hloubkové rozhovory. Bylo zjištěno, že nelze hovořit o existenci rozdílů mezi riziky, která cestující podstupují, budou-li se přepravovat prostřednictvím nízkonákladových či klasických aerolinií. Nelze také vůbec hodnotit, zdali čeští cestující více využívají služeb nízkonákladových či klasických aerolinií. Výzkumy také prokazují, že cestující nejsou obeznámeni s riziky spojenými s leteckou přepravou osob. Přínosem práce je možnost jejího využití cestujícími pro vlastní komparaci letecké přepravy osob, ale především leteckými či handlingovými společnostmi implementací poznatků z výsledků výzkumu, ať už pro snížení rizika či zlepšení logistických procesů.