Demonstrace problémů při refaktoraci na příkladu modularizace části programu BlueJ++ - Šíma, Jan; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem této práce je na příkladu modularizace části programu BlueJ++ demonstrovat problémy při refaktoraci rozsáhlejších programů.BlueJ++ je samostatná větev výukového vývojového prostředí BlueJ upravená tak, aby maximalizovala podporu výuky podle metodiky Architecture First. Architektura prostředí BlueJ++ převzatá od prostředí BlueJ je nevyhovující, protože aplikaci nelze snadno rozšiřovat.První část práce podrobně rozebírá refaktorování a seznamuje čtenáře s problematikou modularizace a modulů. Současně představuje služby a moduly v jazyce Java.Další část práce obsahuje analýzu výchozího stavu architektury programu BlueJ++, rozebírá výchozí stav zabudovaného editoru a jeho provázanosti se zbytkem programu. Následuje návrh úprav, který demonstruje některé problémy spojené s modularizací a jejich řešení.Výsledkem této práce je osamostatnění modulu editor, který komunikuje s jádrem aplikace prostřednictvím definovaného API. Realizace návrhu API pomocí sady refaktorování vyřešila problém těsné vazby mezi editorem a jádrem aplikace. Použití služeb vyřešilo hrozící cyklické závislosti mezi modulem editoru a jádrem aplikace. Díky novému návrhu API je možné modul editoru kdykoliv vyměnit za jiný bez ztráty funkcionality.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses