Motivace k práci v sociálních službách - Lávičková, Romana; Stříteský, Marek; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce se zabývá motivací pracovníků vykonávajících činnost v sociálních službách. Hlavním cílem této práce je formulovat doporučení pro vedoucí pracovníky a koordinátory sociálních služeb jak pracovat s motivací svých současných a potenciálních pracovníků. Stejně jako doporučení týkající se snížení míry odchodu pracovníků. Tato doporučení jsou formulována na základě zjištění specifických motivačních faktorů a osobnostních rysů pracovníků poskytujících sociální služby na území Prahy. Tohoto cíle je dosaženo pomocí kvantitativního výzkumu, přesněji pomocí dotazníkového šetření. Data vzešlá z tohoto výzkumu byla vyhodnocena pomocí kombinace regresní analýzy, hierarchické shlukové analýzy a aritmetického průměru. Hlavní zjištění vzešlá z tohoto výzkumu ukazují, že lidé vstupují do sektoru sociálních služeb s očekáváními, že budou dělat to, co je důležité, že dosáhnou harmonie osobních a pracovních hodnot a využijí své schopnosti. Tato jejich očekávání se v průběhu jejich pracovního procesu naplňují a jsou zároveň důvodem pro setrvání u této profese. Jako důvody odchodu byly identifikovány nefungující pracovní kolektiv, nesoulad hodnot, nedostatečný zdroj obživy, stres a únava.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses