Genderové nerovnosti na trhu práce - Lorencová, Šárka (2018)
Diplomová práce pojednává o tématu nerovností mužů a žen na pracovním trhu. Blíže se zaměřuje na nerovnosti ve finančním odměňování za vykonanou práci v závislosti na pohlaví, porovnání výše těchto nerovností ve skutečnosti a v očekávání studentů VŠ a nakonec též na genderové nerovnosti v nezaměstnanosti. Cílem práce je zjistit, zda jsou v subpopulaci absolventů VŠ rozdíly ve výplatách mužů a žen a zda jsou tyto příjmy ovlivněny také jiným faktorem než pohlavím. Dále porovnat očekávané a reálné hodnoty gender pay gapu a také zjistit, zda je v České republice odlišná nezaměstnanost mužů a žen. Cíle jsou realizovány za použití metody Multinomické logistické regrese, prováděné pomocí statistického softwaru SPSS, a též Vícenásobné korespondenční analýzy, prováděné pomocí softwaru XLSTAT. Práce dochází k závěru, že příjmy absolventů ze zaměstnání se v závislosti na pohlaví skutečně liší a dokazuje také nezanedbatelné působení dalšího faktoru, jímž je typ vykonávané profese. Z pohledu nezaměstnaných žen a mužů nebyly v současné době žádné zásadní nerovnosti prokázány. Díky zaměření na absolventy i nepříliš často analyzovanou nerovnost v nezaměstnanosti představuje tato práce pohled na hojně diskutované téma z jiného úhlu.