Genderové nerovnosti na trhu práce - Lorencová, Šárka; Vltavská, Kristýna; Zelený, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce pojednává o tématu nerovností mužů a žen na pracovním trhu. Blíže se zaměřuje na nerovnosti ve finančním odměňování za vykonanou práci v závislosti na pohlaví, porovnání výše těchto nerovností ve skutečnosti a v očekávání studentů VŠ a nakonec též na genderové nerovnosti v nezaměstnanosti. Cílem práce je zjistit, zda jsou v subpopulaci absolventů VŠ rozdíly ve výplatách mužů a žen a zda jsou tyto příjmy ovlivněny také jiným faktorem než pohlavím. Dále porovnat očekávané a reálné hodnoty gender pay gapu a také zjistit, zda je v České republice odlišná nezaměstnanost mužů a žen. Cíle jsou realizovány za použití metody Multinomické logistické regrese, prováděné pomocí statistického softwaru SPSS, a též Vícenásobné korespondenční analýzy, prováděné pomocí softwaru XLSTAT. Práce dochází k závěru, že příjmy absolventů ze zaměstnání se v závislosti na pohlaví skutečně liší a dokazuje také nezanedbatelné působení dalšího faktoru, jímž je typ vykonávané profese. Z pohledu nezaměstnaných žen a mužů nebyly v současné době žádné zásadní nerovnosti prokázány. Díky zaměření na absolventy i nepříliš často analyzovanou nerovnost v nezaměstnanosti představuje tato práce pohled na hojně diskutované téma z jiného úhlu.
Vedoucí práce: Kristýna Vltavská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses