Ke Strategické obranné iniciativě a jejímu významu pro USA - Kratochvílová, Alice; Johnson, Zdenka, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se zabývá výzkumem jednoho z nejpopulárnějších programů prezidenta R. Reagana Strategickou obrannou iniciativou. Jejím cílem je ověření, že SDI měla významný vliv na hospodářský vývoj Spojených států amerických, a zároveň také ovlivnila mezinárodní vývoj, zejména pak vztah USA se SSSR. Práce zahrnuje nutnou analýzu rozdílu mezi hospodářskými koncepcemi R. Reagana a jeho předchůdců, zaměřuje se na průběh zavádění programu SDI a zapojení vybraných soukromých firem. Zároveň je v práci analyzován dopad SDI na technologie, především pak vývoj laserů. Americké hospodářství za R. Reagana expandovalo, mimo jiné i díky poklesu cen ropy. SDI se výrazně neprojevilo na trhu práce, byť program zaměstnal nové vědce a výzkumníky, ať již ve veřejné či soukromé sféře. Financování SDI bylo poměrně nákladné, a proto lze oponovat, že USA mohly finance investovat efektivněji. Nejpozitivnější dopad měl program právě na zmíněné technologie, které zvýšily svou konkurenceschopnost i na zahraničním trhu. Na závěr, práce označuje SDI jako jeden z faktorů, které napomohly k vítězství USA ve studené válce nad Sovětským svazem.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses