Porovnanie pracovnej výkonnosti - kmeňový zamestnanec verzus „prenájom“ IT externistu - Štefániková, Mária (2018)
Český trh ICT pracovníkov sa stal veľmi atraktívnym pre globálne ICT firmy a jeho najväčším problémom je v súčasnosti nedostatok voľných IT špecialistov na trhu práce. Kvôli tomu vznikajú nové postupy v nábore interných či externých pracovníkov. Diplomová práca sa preto zaoberá najnovšími trendmi v oblasti náboru ľudských zdrojov v ICT a za hlavný cieľ si kladie porovnanie pracovnej výkonnosti interne zamestnaného pracovníka a prenajatého externistu. Teoretická časť sa zameriava na zoznámenie so stavom trhu IT špecialistov v Českej republike a prináša podrobný prehľad pojmov súvisiacich s novými trendmi v oblasti IT náboru. Táto časť práce tiež približuje problematiku hodnotenia pracovníkov. V praktickej časti sú na základe kľúčových ukazovateľov výkonnosti diskutované výsledky analýzy, uskutočnenej na vzorke dát vzniknutých pri testovaní softwaru v bankovom prostredí. Pre overenie výsledkov analýzy slúži interview so vzorkou respondentov z každej analyzovanej skupiny. Výsledky analýzy môžu poslúžiť manažérom v oblasti IT pri rozhodovaní v otázkach náboru ľudských zdrojov.