Informační systém pro pěvecké sbory - Kratochvíl, Jakub (2018)
Předmětem bakalářské práce je návrh a implementace informačního systému pro podporu organizace pěveckého sboru. Potřeba informačního systému vyplývá z komplexnosti organizace, která zahrnuje komunikaci s desítkami zpěváků, zjišťování a sdělování informací, šíření notových a dalších podkladů nebo plánování událostí.Cílem práce je navrhnout a implementovat základ informačního systému pro pěvecké sbory, který bude pilotně nasazen a testován v rámci jednoho sboru s plánovaným dalším rozšířením funkčnosti a nasazením ve více sborech.V teoretické částí práce je čtenář nejprve seznámen s problémem a jeho existujícími řešeními, systémem hodnocení představených řešení a následně s vlastním hodnocením těchto řešení. Praktická část se zabývá návrhem, vývojem, pilotním nasazením a plánem rozvoje informačního systému ve formě webové aplikace.Hlavním přínosem práce je zprovoznění informačního systému, který usnadňuje komunikaci a organizaci pěveckého sboru všem členům i pracovníkům pěveckého sboru. Systém bude navíc okamžitě prakticky využit ve sboru, který je do projektu zapojen.Předmětný systém na českém trhu dosud nemá obdoby. Z předběžného průzkumu vyplývá poměrně velký zájem o informační systém pro organizaci pěveckého sboru. Systém by se proto mohl dočkat využití na českém trhu (podle dostupných dat je v České republice více než 1000 neprofesionálních pěveckých sborů (Popelka, 2008)), ale i v dalších (zejména evropských) zemích.