Důsledky stárnutí obyvatelstva v oblasti financování zdravotní péče - Bernardová, Anna (2018)
Bakalářská práce se zabývá současným demografickým problémem, stárnutím obyvatelstva, a jeho dopadem na zdravotní systém v České republice a jeho financování. Práce popisuje současný zdravotní systém v České republice a dalších vybraných zemích. V práci jsou rozebrány možnosti financování zdravotních systémů. Dále je v práci popsán historický vývoj českého zdravotní systému současně s charakteristikou základních demografických trendů. Na základě projekce obyvatelstva ČR z roku 2013 je modelován vývoj příjmů a výdajů zdravotních pojišťoven a vývoj výdajů za tzv. státní pojištěnce. Na tomto základě jsou kvantifikovány důsledky stárnutí populace na financování zdravotního systému v ČR a jsou navržena některá opatření pro zajištění udržitelnosti kvalitní a dostupné zdravotní péče.