Důsledky stárnutí populace na potřebu služeb dlouhodobé péče ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Mělník - Petýrková, Iva (2018)
Cílem této diplomové práce je analyzovat a předpovědět dopady vlivu stárnutí populace na potřeby sociálních služeb a vybraných služeb zdravotní péče ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Mělník. Kromě teoretického rámce a demografické charakteristiky tohoto územního celku jsou proto zkoumány i místní potřeby služeb dlouhodobé péče pomocí vývoje počtu příjemců příspěvku na péči a naplnění těchto potřeb z hlediska kapacit a vybavenosti služeb. Stěžejní částí práce je projekce vývoje počtu obyvatelstva pro SO ORP Mělník do roku 2050. Na základě této projekce je zpracován předpokládaný vývoj počtu příjemců příspěvku na péči do roku 2035 ve dvou scénářích a vypočtena předpokládaná potřebná kapacita služeb dlouhodobé péče. Závěrem práce jsou vypočteny dodatečné náklady na zabezpečení těchto služeb a navržena možná opatření.