Využití rozhodovacích stromů v cílené reklamě - Freyvald, Michal (2018)
Rozhodovací stromy jsou jednou z mnoha klasifikačních metod pro řešení úloh v moderní analýze. Některé z algoritmů rozhodovacích stromů byly použity jako možnost řešení úlohy pro zákazníka z restauratérského segmentu. V diplomové práci je úloha detailně popsána a jsou představeny klasifikační metody pro její možné vyřešení včetně rozhodovacích stromů. Pro vybrané vhodné metody řešení úlohy jsou zpracovány výpočtové algoritmy a jejich charakteristiky a jsou dále aplikovány na představenou úlohu pomocí softwaru IBM SPSS Statistics 20. Všechny výstupy algoritmů rozhodovacích stromů jsou hodnoceny na základě definovaných kritérií úspěšnosti řešení úlohy (interpretace, klasifikace, rizika a návratnosti investic). Dále jsou výsledky algoritmů srovnány mezi sebou a pro jednotlivá kritéria jsou doporučeny vhodné algoritmy pro výstavbu stromu. Na konci práce je navrhnuto řešení pro pilotní kampaň zákazníka a výsledný přínos rozhodovacích stromů je kvantifikován.