Kvalitativní aspekty stárnutí zemí Evropské unie - Faltysová, Kateřina (2018)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitativní aspekty stárnutí populace zemí Evropské unie. Demografické stárnutí je v současnosti ve středu zájmu všech vyspělých zemí a často označováno za demografickou katastrofu. To je způsobeno tím, že společnost stárnutí posuzuje z nárůstu naděje dožití, ale měla by se spíše zaměřit na kvalitu přibývajících let. Dimenzi kvality je vhodné demonstrovat pomocí souhrnných ukazatelů zdravotního stavu, proto jsou tyto ukazatele v práci popsány a analyzovány. Cílem práce je zhodnocení vývoje struktury obyvatelstva do roku 2080 dle projekce Eurostatu, porovnání naděje dožití a délky života ve zdraví a potvrzení či vyvrácení hypotézy o teorii komprese morbidity pro všechny členské státy Evropské unie. Práce je také zaměřena na komparaci členských zemí Evropské unie podle ukazatelů naděje dožití v daném zdravotním stavu a v závěru práce dojde ke zhodnocení stárnutí populace v kontextu důchodového věku a nalezení spojitostí mezi členskými státy s využitím shlukové analýzy.