Kvalitativní aspekty stárnutí zemí Evropské unie - Faltysová, Kateřina; Průša, Ladislav, 1958-; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitativní aspekty stárnutí populace zemí Evropské unie. Demografické stárnutí je v současnosti ve středu zájmu všech vyspělých zemí a často označováno za demografickou katastrofu. To je způsobeno tím, že společnost stárnutí posuzuje z nárůstu naděje dožití, ale měla by se spíše zaměřit na kvalitu přibývajících let. Dimenzi kvality je vhodné demonstrovat pomocí souhrnných ukazatelů zdravotního stavu, proto jsou tyto ukazatele v práci popsány a analyzovány. Cílem práce je zhodnocení vývoje struktury obyvatelstva do roku 2080 dle projekce Eurostatu, porovnání naděje dožití a délky života ve zdraví a potvrzení či vyvrácení hypotézy o teorii komprese morbidity pro všechny členské státy Evropské unie. Práce je také zaměřena na komparaci členských zemí Evropské unie podle ukazatelů naděje dožití v daném zdravotním stavu a v závěru práce dojde ke zhodnocení stárnutí populace v kontextu důchodového věku a nalezení spojitostí mezi členskými státy s využitím shlukové analýzy.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses