Metody konstrukce výpočtu úmrtnostních tabulek v České republice - Morávek, David (2018)
Tato práce vznikla v souvislosti s dlouho očekávanou a diskutovanou změnou v metodice konstrukce úmrtnostních tabulek Českého statistického úřadu s počátkem roku 2018. Hlavním záměrem této práce bylo posouzení rozdílů objevujících se v ukazateli naděje dožití v důsledku změn v metodice úmrtnostních tabulek. Přestože dochází k metodickým změnám, ukazatel naděje dožití se významně nezměnil. Naděje dožití při narození se v důsledku změn výpočtu úmrtnosti v prvním roce života snížila a ve věcích 45, 65 a 85 let se ukazatel zvýšil v důsledku změn v použitých metodách využívaných pro vyrovnání hodnot věkově specifických měr úmrtnosti vstupujících do výpočtu úmrtnostních tabulek. Ve věku od 85 let se na základě nižších hodnot středních čtvercových chyb ukázala nová metodika jako lépe odpovídající empirickým datům. Základní hodnocení vývoje ukazatelů úmrtnosti v čase ukázalo na zvýšení naděje dožití a snížení kojenecké úmrtnosti ve sledovaném období.