Srovnání českých a slovenských veřejných knihoven za použití metody benchmarkingu - Kubínová, Lucie (2018)
Diplomová práce se věnuje českým a slovenským veřejným knihovnám, sleduje jejich historii a systémy veřejného knihovnictví. Popisuje prioritní oblasti vývoje veřejného knihovnictví a metody měření a hodnocení výkonu a efektivnosti veřejných knihoven. Zaměřuje se na metodu benchmarkingu. Cílem práce je srovnat průměrné hodnoty vybraných indikátorů z databáze Benchmarking knihoven a zjistit rozdíly mezi českými a slovenskými veřejnými knihovnami. Sledovány budou také vývoje vybraných indikátorů veřejných knihoven v čase. Korelačními analýzami budou zjištěny závislosti vybraných indikátorů.