Systémová analýza retriage polytraumatizovaných dospělých pacientů v ČR - Béreš, Viktor (2018)
Práce pojednává o implementaci a nastavení (pod)systému specializované zdravotní péče o těžce zraněné (polytraumatizované) dospělé pacienty ve specifických podmínkách pluralitního veřejného zdravotního systému České republiky. Na podkladě systémové vědy analyzuje jednotlivé prvky a aktéry, definuje některé konkrétní problémy stávající případně odhaluje problémy nové a s důrazem na kvalitativní a ekonomickou efektivitu systému navrhuje možné konstrukce. K orientaci v komplexním problému se opírá o měkkou systémovou metodologii kombinovanou s retrospektivní a komparativní analýzou k podepření argumentů týkajích se ekonomického aspektu a efektivity systému.