Zdravotné poistenie vo vybranej zemi - Stašová, Zuzana (2018)
Práca približuje činnosť zdravotných poisťovní na Slovensku pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti plynúcej z povinného verejného zdravotného poistenia. Zameriava sa pritom taktiež na financovanie zdravotnej starostlivosti a spravodlivého alokovania zdrojov medzi obyvateľov. V tejto súvislosti uvádzame jednak spôsob získavania prostriedkov do systému zdravotníctva Slovenskej republiky, tak i prerozdeľovania získaných prostriedkov z poistného na verejné zdravotné poistenie takým spôsobom, aby bola zdravotná starostlivosť v potrebnej miera dostupná pre všetkých obyvateľov. Cieľom práce je poukázať na problematiku redistribúcie poistného na Slovensku a v Českej republike vypočítaním Giniho koeficientu, grafickým zobrazením Lorenzových kriviek a vyčíslením hodnôt efektívnych sadzieb poistného.