Zdravotné poistenie vo vybranej zemi - Stašová, Zuzana; Maaytová, Alena; Gajdošová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Práca približuje činnosť zdravotných poisťovní na Slovensku pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti plynúcej z povinného verejného zdravotného poistenia. Zameriava sa pritom taktiež na financovanie zdravotnej starostlivosti a spravodlivého alokovania zdrojov medzi obyvateľov. V tejto súvislosti uvádzame jednak spôsob získavania prostriedkov do systému zdravotníctva Slovenskej republiky, tak i prerozdeľovania získaných prostriedkov z poistného na verejné zdravotné poistenie takým spôsobom, aby bola zdravotná starostlivosť v potrebnej miera dostupná pre všetkých obyvateľov. Cieľom práce je poukázať na problematiku redistribúcie poistného na Slovensku a v Českej republike vypočítaním Giniho koeficientu, grafickým zobrazením Lorenzových kriviek a vyčíslením hodnôt efektívnych sadzieb poistného.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses