Finanční due diligence a jeho vliv na ocenění podniku - Beránek, Tomáš (2018)
Diplomová práce je zaměřena na znázornění jednoho z možných postupů provádění finančního due diligence. V práci jde především o upozornění na základní techniky používané v rámci poskytování služeb finančního due diligence a jejich praktické ukázce na konkrétní, anonymizované, společnosti. Autor kombinuje přístupy získané z dostupné literatury s praktickými zkušenostmi z provádění finančního due diligence. Výsledkem je pak souhrn zjištěných rizik a významných skutečností, které by pro potenciálního investora byly klíčové při rozhodování o akvizici zkoumané společnosti. V teoretické části jsou popsány především různé přístupy k provádění finančního due diligence. V praktické části jsou poznatky z teoretické části a další techniky aplikovány v praxi na datech reálné společnosti. Doplňkovým výstupem je kvantifikace rozdílu mezi cenou podniku při využití finančního due diligence a bez jeho využití, pokud by se vycházelo jen z veřejně dostupných a neupravených údajů. Výsledný rozdíl pak ilustruje, jaký vliv může mít finanční due diligence na ocenění podniku.