Nová pravidla pro vykazování leasingů dle IFRS a US GAAP - Betáková, Simona (2018)
Diplomová práce se zabývá vykazováním leasingů podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví a Všeobecně uznávaných účetních principů. Jejím cílem je analyzovat nová pravidla, která vznikla v důsledku konvergenčního procesu, a jejich dopad na účetní výkazy společností. Na začátku práce je popsána původní úprava leasingů dle IAS 17 a ASC 840 i konvergenční projekt Leasingy. Následně jsou rozebrány nové standardy IFRS 16 a ASC 842, rozdíly mezi nimi a očekávané dopady do účetních výkazů nájemců. V závěru je analyzován vliv nových pravidel na účetní výkazy vybraných společností, konkrétně leteckých společností. Nový způsob vykazování leasingů ovlivní nejen bilanční sumu, ale i některé finanční ukazatele, jako například zadluženost nebo obrat aktiv.