Leasing v IFRS a US GAAP a vliv na vybrané ukazatele finanční analýzy v transportním odvětví - Merxbauer, Matěj (2018)
Diplomová práce se orientuje na problematiku vykazování leasingových kontraktů v IFRS a US GAAP. Teoretická část je zaměřena na budoucí úpravy (IFRS 16 a ASC 842). Porovnává je se stávajícími úpravami leasingových kontraktů (IAS 17 a ASC 840). Kontext práce je rozšířen o konvergenční proces v oblasti leasingových kontraktů. Práce v rámci obou účetních systémů identifikuje předpokládané dopady související s implementací nové úpravy. Teoretické znalosti jsou aplikovány na datech významných mezinárodních subjektů operujících v transportním odvětví. Vybranými subjekty poskytující předmětné služby jsou DEUTSCHE POST DHL GROUP, A.P. MØLLER – MÆRSK A/S, FedEx Corporation, UNION PACIFIC CORPORATION. Skutečná data konsolidovaných účetních závěrek sestavených dle současné úpravy jsou porovnána s daty po zohlednění budoucí úpravy. Změny hodnot jsou prezentovány na vybraných poměrových ukazatelích finanční analýzy, rozšířené o zobrazení dopadů do hodnot Kralicekova quicktestu. Výsledky subjektů vykazujících dle IFRS vykazovaly po implementaci IFRS 16 průměrné zvýšení aktiv o 16,3 %, zvýšení ukazatele EBIT o 33,3 %. Obě tyto změny se promítly do pozitivnějšího výsledku Kralicekova quicktestu. Výsledky subjektů vykazujících dle US GAAP vykazovaly po implementaci ASC 842 průměrné zvýšení aktiv o 7,2 % a nárůst závazků o 21,5 %. Tyto změny měly přenesený dopad do zhoršeného výsledku Kralicekova quicktestu.