Uplatňování Místní Agendy 21 pomocí projektu Zdravých Měst v ČR a její socioekonomické dopady na příkladu měst Třeboně a Chrudimi - Míková, Karolína (2018)
Projekt Zdravá Města byl založen Světovou zdravotní organizací v roce 1988 a v České republice je uplatňován již více než 20 let. Cílem tohoto projektu je ukázat městům směr, jakým se ubírat v rámci veřejného plánování, aby se dosáhlo vyšší kvality životního stylu pro obyvatele. To zahrnuje kvalitní životní prostředí, sociální a zdravotní zajištění, otevřenost města v rámci rozhodování a mnohé další.Bakalářská práce je zaměřena na komparaci dvou měst, která se aktivně do projektu Zdravá Města zapojují. Pozornost je věnována aktivitám, které ve městě pod záštitou projektu proběhly a financím, které byly alespoň za částečné podpory projektu získány. Na základě osobních rozhovorů s koordinátorkami projektu v obou městech bylo zjištěno, že finanční dotace v městě Třeboni jsou získávány především na tzv. měkké projekty (a to především na jeden konkrétní projekt opakovaně), zatímco město Chrudim využívá tyto dotace komplexně jak na tzv. tvrdé projekty, tak na tzv. měkké projekty. Z finančních závěrečných účtů měst byla verifikována hypotéza, tj. že město Chrudim získává více dotací a využívá je komplexněji. Bakalářská práce zároveň přináší přehled o aktivitách, které mohou být v rámci projektu realizovány.