Analýza dopadů Rašínovy měnové reformy na stabilitu a důvěryhodnost koruny československé v první polovině dvacátých let 20. století - Sikyta, Vojtěch; Tóth, Andrej, 1975-; Skřivan, Aleš, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce se zabývá tématem Rašínovy měnové reformy v Československu v období 1918–1925. Jejím hlavním cílem je vyhodnotit, zda měnová reforma vedla k vytvoření samostatné, stabilní a důvěryhodné měny. Teoretická část je věnována historickým souvislostem a hospodářské a měnové situaci při vzniku Československa v roce 1918 a komparaci návrhů měnové reformy. Praktická část analyzuje průběh měnové reformy, se zaměřením na měnovou odluku, deflační politiku, restriktivní opatření a další. Dále analyzuje jejich dopady na vytvoření vlastní měny, hospodářské a měnové ukazatele. V závěru přináší analýzu hodnocení dobových a současných odborníků z oblasti ekonomie, historie, politiky a podnikání. Na základě analýzy bylo dokázáno, že měnová reforma vedla k vytvoření samostatné, stabilní a důvěryhodné měny, která podpořila následný hospodářský rozvoj.
Vedoucí práce: Andrej Tóth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses