Fenomén brain drain v segmentu českých lékařů - Marková, Karolína (2018)
Tato práce se zabývá fenoménem brain drain v segmentu českých lékařů a klade si za cíl sumarizovat dostupné poznatky týkající personálních kapacit lékařů, jejich migračních pohnutek, určit rozsah fenoménu brain drain v segmentu českých lékařů a následně provést vlastní výzkumnou sondu zaměřenou na problematiku migrace českých lékařů. Teoretická část práce se zaměřuje na současný i budoucí vývoj personálních kapacit lékařů a problematiku mezinárodní migrace lékařů. Praktická část práce obsahuje výzkum mezi českými lékaři v zahraničí týkající se jejich pohnutek k odchodu do zahraničí a možností návratu a mezi lékaři v České republice zjišťující jejich důvody k setrvání či zvažování odchodu do zahraničí. Z analýzy zjištěných informací jsou formulovány vlastní závěry a doporučení týkají-cí se analyzovaného fenoménu.