Fenomén brain drain v segmentu českých lékařů - Marková, Karolína; Kaczor, Pavel; Peregrin, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Tato práce se zabývá fenoménem brain drain v segmentu českých lékařů a klade si za cíl sumarizovat dostupné poznatky týkající personálních kapacit lékařů, jejich migračních pohnutek, určit rozsah fenoménu brain drain v segmentu českých lékařů a následně provést vlastní výzkumnou sondu zaměřenou na problematiku migrace českých lékařů. Teoretická část práce se zaměřuje na současný i budoucí vývoj personálních kapacit lékařů a problematiku mezinárodní migrace lékařů. Praktická část práce obsahuje výzkum mezi českými lékaři v zahraničí týkající se jejich pohnutek k odchodu do zahraničí a možností návratu a mezi lékaři v České republice zjišťující jejich důvody k setrvání či zvažování odchodu do zahraničí. Z analýzy zjištěných informací jsou formulovány vlastní závěry a doporučení týkají-cí se analyzovaného fenoménu.
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: lékaři; pracovní podmínky; zaměstnání v zahraničí; pracovní migrace; únik mozků; veřejné zdravotnictví; Česko; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; physicians; working conditions; employment in foreign countries; labor migration; brain drain; public health service; Czechia; bachelor's theses