Analýza tvorby a realizace strategie v dřevozpracujícím průmyslu - Vašíček, Jan (2018)
Diplomová práce měla za cíl analýzu strategie na úrovni „business“ a jakým způsobem se liší realizace těchto strategií v praxi. Práce se soustředila na vybrané společnosti působící v dřevozpracujícím odvětví. Analýza strategií se opírala o informace získané kvalitativním dotazováním především rozhovorů s managementem, zaměstnanci společností, dostupných odborných informací a literární rešerši. Další informace byly získány i terénním výzkumem na provozovně jedné ze společností a kontaktem se zákazníky u společnosti druhé pro získání dalších názorů z jejich pohledu. Velkou roli také hrála zkušenost řešitele v tomto odvětví, jeho pracovní zkušenosti, získané poznatky na provozovnách společností a kontakt s odborníky a zákazníky v tomto odvětví. Naplněním cílů práce byly zjištěny deklarované strategie společností, jejich reálné naplnění a případné výhledy do budoucna jejich strategií a vzájemné porovnání těchto společností a jejich strategií. Výsledky práce jsou vhodné pro společnosti a jejich management k získání pohledu o nich samotných a jejich strategií. Práce může být použita jako základ pro podobné práce a jiné průzkumy v oblasti „business“ strategií v dřevozpracujícím průmyslu.