Financování náhradní péče - Koldová, Jana (2019)
Diplomová práce se zabývá srovnáním financování pěstounské péče v České republice a Norsku pomocí metody komparace. Komparace ukazuje, že v Norsku je odebíráno znatelně více dětí než v České republice, zároveň je větší procento dětí umisťováno do pěstounské péče. Norsko vynakládá na zabezpečení pěstounské péče absolutně vyšší částky, ale při vztažení výdajů ke státnímu rozpočtu vyplývá, že Česká republika věnuje více výdajů státního rozpočtu na pěstounskou péči. Práce identifikuje příležitosti pro zlepšení českého systému v převedení agendy pod jednu specializovanou instituci, zvýšení podílu pěstounské péče a pokračování transformačního plánu z roku 2012.