Eroze základů daně a přesouvání zisků firem - Kovář, Dominik (2020)
Diplomová práce se zabývá erozí základu daně a přesouvání zisků do jiných jurisdikcí. Na úvod práce je na základě analýzy přímých zahraničních investic do České republiky identifikována země, která by mohla poskytovat ideální podmínky pro agresivní daňové plánování. Následně je popsáno její podnikatelské prostředí a daňový systém z hlediska daně z příjmů právnických osob a také zdanění výplaty dividendy, úroků a licenčních poplatků nerezidentům. Z dostupných dat OECD jsou zpracovány přímé zahraniční investice plynoucí z této země do ostatních zemí OECD a také ziskovost z těchto přímých zahraničních investic do jednotlivých zemí OECD. Následně jsou analyzovány uzavřené smlouvy o zamezení dvojího zdanění s vybranými státy a identifikována případná daňová zvýhodnění, které tyto smlouvy nabízí. Obdobným způsobem jsou analyzovány i přímé zahraniční investice ze zemí OECD do této země a rovněž jejich výnosnost. I zde se jsou podrobeny analýze uzavřené smlouvy o zamezení dvojímu zdanění a identifikována případná daňová zvýhodnění, která by mohla sloužit k agresivnímu daňovému plánování.