Vývoj odvodového zatížení osobních příjmů v České republice - Bělinová, Lucie (2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj odvodového zatížení osobních příjmů v České republice v letech 2005 až 2017. Práce je rozdělena do tří částí. První se týká měření příjmové nerovnosti, druhá daně z příjmů fyzických osob a pojistného na veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení a třetí vývoje odvodového zatížení a příjmové nerovnosti v České republice. Odvodové zatížení je v České republice progresivní. To dokazuje analýza, kterou jsem provedla porovnáním podílů hrubých a čistých příjmů na celkových hrubých příjmech, analýza Lorenzovy křivky před a po odvodovém zatížení, Giniho koeficientu i Musgrave – Thin indexu. Giniho koeficient se po odvodovém zatížení snižuje, Lorenzova křivka se po odvodovém zatížení přibližuje křivce rovné distribuce a Musgrave – Thin index je vyšší než 1.