Zdroje financování systému nakládání s komunálním odpadem - Bažant, Radek (2019)
V popředí zájmu této diplomové práce je poplatek za svoz komunálního odpadu ve vybraných obcích a zkoumání jeho vlivu na rozpočet obce. Cílem práce je charakterizovat přístupy k financování nakládání s komunálním odpadem v České republice a navrhnout doporučení ke zlepšení systému v dané oblasti a zhodnotit systém stanovení a výběru místního poplatku za komunální odpad v obcích Nový Bydžov a Nymburk. K dosažení tohoto cíle jsou využity literární zdroje a komparace zahraničních zkušeností s nakládáním s komunálním odpadem, k čemuž byla využita tuzemská i zahraniční legislativa upravující dotčenou oblast.Poplatek za svoz komunálního odpadu nese fiskální a regulační funkci. V rámci zkoumání byly vybrány dvě obce, které do konstrukce poplatku za svoz komunálního odpadu zahrnuly motivační složku. Systémy založené na této konstrukci zažívají vzestup a ve světle evropské environmentální politiky se lze domnívat, že jimi zvolený přístup bude stále frekventovanější. Z provedeného šetření vyplynulo, že hlavním úkolem tohoto poplatku však není plnění fiskální funkce, ale spíše odstranění negativních externalit, tedy funkce regulační. Regulační funkce poplatku za svoz komunálního odpadu je posílena začleněním motivační složky do konstrukce tohoto poplatku.Na základě provedené analýzy hospodaření obce, provedeného dotazníkového šetření a zahraniční zkušenosti s nastavením systémů plateb za svoz komunálního odpadu je v závěru práce zformulováno doporučení pro město Nový Bydžov. Současná, dosud nerevidovaná výše a nastavení poplatku mají negativní vliv na rozpočet obce v této oblasti.