Prioritizace projektů ve vybrané společnosti - Šraier, Kryštof (2018)
Cílem práce bylo vyhodnocení způsobu prioritizace projektového portfolia ve společnosti AB. Pro sběr dat o prioritizaci projektů ve společnosti AB byly provedeny polostrukturované rozhovory s ředitelem projektové kanceláře, programovým manažerem programu A a programovým manažerem programu B. Následně bylo v rámci sběru dat provedeno dotazníkové šetření mezi zaměstnanci společnosti AB. Rozhovory bylo zjištěno, že společnost AB prioritizuje projekty na úrovni programů a byla zjištěna hodnotící kritéria, která jsou pro tuto prioritizaci relevantní. Dotazníkovým šetřením byla zjištěna priorita jednotlivých kritérií pro program A a B. Mezi respondenty z programu A a programu B bylo identifikováno jiné vnímání priorit těchto kritérií. Na základě těchto priorit byly stanoveny váhy kritérií metodou párového srovnání pro oba programy zvlášť. Autor následně aplikoval kombinaci prioritizačních metod na program A a B. Autor při výběru metod reflektoval komplexitu portfolia projektů a požadavky společnosti AB. Aplikací těchto metod se změnila priorita jednotlivých projektů. Přínosem práce je návrh kombinace metod prioritizace projektů pro praktické použití, kterou může společnost AB implementovat. Autor použitelnost kombinace metod ověřil aplikací na program A a program B a zároveň navrhl i postup zavedení této metody.