Ekonomický pohled na reemigraci „banátských Čechů“ v 90. letech 20. století - Mašek, Václav (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickým pohledem na reemigraci „banátských Čechů“ v 90. letech 20. století. K tomu je využito dotazníkové šetření a následná analýza osmdesáti responzí. Dané šetření je zaměřeno především na přiblížení ekonomických a sociálních faktorů před i po reemigraci a jejich následná komparace. Toto přiblížení napomáhá objasnit důvody zpětné migrace do Čech. Kromě motivů zpětné migrace je analyzováno i rozhodování jedinců během procesu usídlování na území České republiky. Hlavním cílem práce je potvrzení či vyvrácení ekonomických motivů, jakožto primárních faktorů reemigrace. Dílčí cíl je porovnání místa odchodu předků z Čech s místem usídlení reemigrantů nyní. Výsledkem analýzy dotazníkového šetření je, že ekonomický faktor nebyl primárním faktorem k odchodu do Čech, získal shodný počet responzí jako faktor kvalitnějšího zázemí pro děti. Reemigranti se neusídlili v České republice cíleně na místě jejich prapředků v Čechách, rozhodovali se především podle pracovních příležitostí a volných bytových jednotkách v dané lokalitě. Z komparace ekonomických podmínek před emigrací a po emigraci jasně vyplývá znatelné zlepšení životních podmínek banátských Čechů na území České republiky.