Zdanění příjmů z činnosti ve vybraných zemích - Schwarzová, Anna (2019)
Diplomová práce se zabývá zdaněním příjmů z činnosti fyzických osob v České republice, Německu, Polsku, Rakousku a Slovensku. Mezi příjmy z činnosti patří příjmy ze závislé činnosti neboli ze zaměstnání a příjmy ze samostatné činnosti čili z podnikání. Obě výše zmíněné činnosti podléhají odvodům na dani a sociálním pojistném. Cílem diplomové práce je posouzení odvodového zatížení příjmů ze závislé činnosti a ze samostatné činnosti ve státech střední Evropy. Úvodní část práce je věnována metodám srovnání států v oblasti přímého zdanění a dále daňové konkurenci, koordinaci a harmonizaci mezi státy Evropské unie. Poté následuje popis činností a sociálního pojištění dle platné legislativy ve vybraných státech. Praktická část práce je věnována zjištění výše odvodů a čistých příjmů jedinců v jednotlivých státech při různě vysokých příjmech. Výsledky komparace poukazují na vysoké odlišnosti při tvorbě daňové legislativy v jednotlivých státech a dále na nerovnost daňového zatížení příjmů v důsledku zohlednění sociálních aspektů poplatníka ve formě nezdanitelných částí daně, odčitatelných položek od základu daně nebo přímo formou slev na dani.