Regionální trh práce Zlínského kraje v kontextu rozvoje lidských zdrojů - Habancová, Kristýna (2019)
Současný stav na trhu práce v České republice je bezprecedentní a lidské zdroje představují kritérium pro další ekonomický růst a konkurenceschopnost regionu. Cílem práce je zhodnocení demografických a ekonomických ukazatelů, ukazatelů trhu práce a vzdělanosti ve Zlínském kraji v porovnání s ostatními kraji ČR. Sekundární analýza dat je také doplněna dotazníkovým šetřením. V rámci teoretické části jsou vymezeny základní pojmy a teoretická východiska týkající se lidských zdrojů, lidského kapitálu a vzdělávání. Práce také nabízí krátký exkurs do vývoje trhu práce ČR z hlediska nezaměstnanosti a vzdělanostní struktury. Praktická část práce poskytuje přehled o vývoji vybraných ukazatelů pro Zlínský kraj od roku 1989, resp. 1993. Vybrané ukazatele jsou také srovnány s průměrnými hodnotami za kraje ČR, a to od roku 2000. Podařilo se identifikovat oblasti, které jsou z hlediska problematiky lidských zdrojů ve Zlínském kraji nadprůměrné či podprůměrné. Na základě bodové metody je určeno pořadí krajů z hlediska rozvojového potencionálu lidských zdrojů. Zlínský kraj se řadí mezi kraje s průměrným rozvojovým potencionálem. Ačkoli je možné v současnosti na trhu práce pozorovat převahu poptávky nad nabídkou, nelze konstatovat, že tázaní zaměstnavatelé jsou s uchazeči o zaměstnání nespokojeni. Chybějící odborné znalosti a pracovní zkušenosti se většina zaměstnavatelů snaží doplnit odpovídajícími vzdělávacími aktivitami. V této oblasti je však možné pozorovat odlišnosti, s ohledem na velikost organizací.