Vybrané problémy v oblasti daně z přidané hodnoty a jejich účetní souvislosti - Mandovec, Martin; Müllerová, Libuše, 1945-; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce se zabývá vybranými problémy v oblasti daně z přidané hodnoty a jejich účetními souvislostmi. První část práce se zabývá právní úpravou DPH a jsou zde nastíněny oba principy fungování DPH, které se v současnosti používají. Nechybí ani účetní zobrazení DPH a vysvětlení základních pojmů v DPH, jejichž znalost je využita v druhé části práce. Druhá část práce je již věnována vybraným problémům v DPH. Nejdříve je pojednáno o daňových únicích v DPH, včetně vysvětlení fungování kolotočových podvodů. Následně je vysvětleno využití mechanismu reverse charge u intrakomunitárních a u tuzemských plnění. Další kapitola obsahuje institut nespolehlivého plátce a jsou zde taktéž popsány kontroverzní zajišťovací příkazy. Poslední dvě kapitoly se zabývají novými nástroji v boji s daňovými úniky v DPH, kontrolním hlášením a elektronickou evidencí tržeb.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses