Analýza hodnot a kariérových dovedností studentů a absolventů vybraných manažerských programů - Fischerová, Martina (2018)
Disertační práce se zabývá tématem kariérového rozvoje a jeho možností. Jejím cílem je analýza životních hodnot, kariérové odolnosti a kariérové přizpůsobivosti (tzv. Career Management Skills), subjektivního hodnocení úspěšnosti dosavadní kariéry a využití tzv. nahodilostí v důležitých momentech kariéry a jejich vzájemných vztahů u studentů a absolventů výběrového programu CEMS MIM na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) v porovnání se vzorkem studentů ze standardního studijního oboru vyučovaného na stejné fakultě. V teoretické části je objasněn pojmový aparát, jsou charakterizována specifika generace, do které se příslušníci zkoumaného vzorku řadí, vysvětleny možné přístupy k rozvoji kariéry i kariérové změně a jsou popsány vybrané koncepce kariérových teorií. Pozornost je věnována také dovednostem řízení vlastní kariérové dráhy (tzv. Career Management Skills). V empirické části je poté detailně rozebrána metodologie realizovaného výzkumu a následně jsou interpretovány výsledky provedených analýz. Výsledky výzkumu podporují v hypotézách očekávané rozdíly v žebříčcích životních hodnot u jednotlivých skupin respondentů. Prokázána je i pozitivní korelace mezi kariérovou odolností a kariérovou přizpůsobivostí. Analýza v neposlední řadě potvrdila také existenci vztahů mezi kariérovou odolností, kariérovou přizpůsobivostí, hodnocením úspěšnosti dosavadní kariéry a plánováním. Na tato zjištění navazuje diskuze výsledků a návrhy a doporučení, které z výzkumu vyplývají jak pro organizace, tak pro praxi kariérového poradenství či jedince, kteří mají zájem věnovat se kariérovému rozvoji individuálně.