Obchodně-politické vztahy nástupnických států Rakousko-Uherska v letech 1918–1929 - Moric, Tomáš (2018)
Předkládaná diplomová práce se zabývá vývojem bilaterálních obchodně-politických vztahů Rakouska a Československa v letech 1918–1929. V rámci tohoto cíle se autor zaměří obzvláště na analýzu vzájemné interdependence bilaterálních politických a obchodních vztahů. Dále si práce klade za cíl potvrdit či vyvrátit hypotézu: zda Československo využívalo, ba dokonce přímo zneužívalo svého postavení na straně vítězů a robustnější surovinové a průmyslové základny v obchodně-politických negociacích s Rakouskem především v bezprostřední popřevratové době bez ohledu na tíživou aprovizační situaci rakouského a zejména vídeňského obyvatelstva. V teoretické části se práce věnuje analýze historického východiska obchodně-politických vztahů Československa a Rakouska. Práce vychází především ze studia archivních dokumentů.