Nové aspekty v provozování povinného ručení - Pokorný, Jakub (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou autonomních vozidel a jejich potenciálními dopady na pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v České republice, známé také pod názvem povinné ručení. Rozvoj autonomních vozidel je v poslední době velmi diskutovaným tématem a jejich uvedení na trh by mělo vliv na mnoho odvětví, včetně pojišťovnictví. První dvě kapitoly jsou věnovány historii a současné podobě povinného ručení. V závěrečné kapitole je analyzován vývoj autonomních vozidel z legislativního, technologického i filozofického pohledu a jsou nastíněny změny povinného ručení, které by nastaly v důsledku pronikání autonomních vozidel do běžného provozu.