Implementace agilního projektového řízení - sen a realita - Šafaříková, Aneta (2018)
Hlavním cílem práce je zhodnocení současného stavu implementace agilního projektového řízení v České republice. Jedním z dílčích cílů je také srovnání stavu a přístupu k implementaci agilního projektového řízení mezi tuzemskými a zahraničními organizacemi. Práce se opírá o primární data z vlastního dotazníkového šetření, jehož výsledky porovnává zejména se zahraničními výzkumy kvůli novosti výzkumu a nedostatku českých zdrojů. Vlastní šetření bylo provedeno formou internetového dotazníku, kterého se v případě české verze zúčastnilo 317 respondentů a v případě zahraniční verze 103 respondentů. Oba dotazníky mají statistickou vypovídací schopnost. Dotazník se skládal ze 3 částí a zahrnoval otázky týkající se míry rozšíření agilního projektového řízení, rozsahu využívání agilních metodik a názoru na úspěšnost a neúspěšnost projektů řízených agilně. V práci je použita deskriptivní statistika, korelační analýza, analýza rozptylu a kódování, jelikož se jedná o kombinaci kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Na vlastní výzkum a testování hypotéz byl využit statistický software SPSS Statistic. Z výsledků výzkumu vyplývá, že přibližně 70 % respondentů využívá ve své organizaci agilní projektové řízení. Ve většině případů se ale jedná o kombinaci agilního a tradičního projektového řízení. Výzkum také prokázal, že má největší vliv na implementaci kultura organizace a lidský faktor jak ze strany zaměstnanců, tak i vrcholového managementu. Oba tyto faktory byly vyhodnoceny i jako největší překážky při implementaci. Testování dále prokázalo vliv velikosti firmy na délku implementace a podíl řízených projektů. Srovnání výsledků českého a zahraničního dotazníku ukázalo, že je implementace agilního projektového řízení v zahraničí na pokročilejším stupni ve s