Komparace vývoje ceny zemního plynu na americkém a evropském trhu - Joppa, Filip; Málek, Jiří, 1953-; Diviš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce se konkrétně zaměřuje na komparaci front month futures ceny na americkém (Henry Hub) a britském (NBP) trhu se zemním plynem, a to v období od října 2009 do září 2018. Cena na obou trzích se od počátku sledovaného období pohybovala nezávisle na sobě, což odpovídá hypotéze, že cena na jednotlivých trzích se zemním plynem odráží regionální fundamentální faktory. Na obou trzích rovněž zavládl protichůdný trend vývoje ceny, kdy cena na Henry Hub se celkově snížila, zatímco cena na NBP se po větší část sledovaného období pohybovala významně nad úrovní ceny zpočátku sledovaného období. Vývoj na americkém trhu lze vysvětlit především zvýšenou produkcí břidlicového plynu, zatímco na britském trhu došlo ke snížení britské produkce a zásob zemního plynu. Dále byl na obou trzích pozorován sezónní nárůst ceny, volatility i spreadu mezi Henry Hub a NBP. V závěrečné části jsem zjistil, že pro modelování volatility se dle ztrátových funkcí MAE a MSE jeví lépe model EGARCH ve srovnání s modelem GARCH.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses