LOBBING A KORUPCE Z POHLEDU PRÁVA - Janoštík, Tomáš (2019)
Diplomová práce analyzuje vývoj a současné pojetí korupce a lobbingu z pohledu Spojených států amerických, Velké Británie, Kanady a vybraných států kontinentální Evropy za účelem srovnání s českým pojetím. V teoretické části práce je detailně rozebráno teoretické pojetí korupce a lobbingu a historický vývoj ve vybraných státech. Praktická část je postavena na výzkumu vnímání korupce pomocí Indexu vnímání korupce u vybraných států, který slouží k propojení teoretické problematiky korupce z předchozí části s reálnými daty. Následná korelace Indexu vnímání korupce s Indexem společenského rozvoje a Světovým indexem štěstí potvrzuje stanovené hypotézy práce. Druhou částí je pak analýza současného stavu legislativního řešení korupce a lobbingu v České republice a představení vlastního návrhu zákona o lobbingu i s Etickým kodexem a Důvodovou zprávou. Práce by se mohla stát podkladem pro další rozšíření a výzkum v oblasti mnoha dalších dostupných indexů a pohledů na výzkum korupce či lobbingu.