Problematika zavedení ústavního referenda v ČR - Skřivan, Lukáš (2019)
Tato diplomová práce posuzuje a popisuje aspekty zastupitelské a přímé demokracie v české ústavnosti a tyto porovnává se specifickými charakteristikami přístupu k instrumentům přímé demokracie ve vybraných zemích Evropy. Práce analyzuje současný stav zastupitelské demokracie v České republice, snaží se charakterizovat její současný nestabilní politický status a prostřednictvím historického rozboru popisuje dosavadní průběh, od přijetí ústavní listiny v roce 1920, v problematice zakotvení celostátního referenda do české ústavnosti. Na základě detailního rozboru legislativních návrhů úpravy celostátního referenda v 7. a 8. volebním období a argumentace příznivců a odpůrců přímé demokracie práce přibližuje nejdůležitější prvky parametrizace přímé demokracie způsobující prodlení a rozpory mezi zákonodárci a nastiňuje výraznou opatrnost, která hraničí s účelovým odpíráním práva občanů podílet se na správě věcí veřejných.