Problematika zavedení ústavního referenda v ČR - Skřivan, Lukáš; Kuba, Jaroslav; Válková, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce posuzuje a popisuje aspekty zastupitelské a přímé demokracie v české ústavnosti a tyto porovnává se specifickými charakteristikami přístupu k instrumentům přímé demokracie ve vybraných zemích Evropy. Práce analyzuje současný stav zastupitelské demokracie v České republice, snaží se charakterizovat její současný nestabilní politický status a prostřednictvím historického rozboru popisuje dosavadní průběh, od přijetí ústavní listiny v roce 1920, v problematice zakotvení celostátního referenda do české ústavnosti. Na základě detailního rozboru legislativních návrhů úpravy celostátního referenda v 7. a 8. volebním období a argumentace příznivců a odpůrců přímé demokracie práce přibližuje nejdůležitější prvky parametrizace přímé demokracie způsobující prodlení a rozpory mezi zákonodárci a nastiňuje výraznou opatrnost, která hraničí s účelovým odpíráním práva občanů podílet se na správě věcí veřejných.
Vedoucí práce: Jaroslav Kuba
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses