Rozhodování podnikatele o volbě právní formy podnikání, právní a daňový pohled - Absolon, Karel (2019)
Tato diplomová práce se zabývá právními a daňovými aspekty při rozhodování podnikatele ovolbě právní formy podnikání podle platné legislativy České republiky. Popis právních souvislostí,které úzce souvisí s podnikáním a daňové aspekty podnikání jsou je zaměřeny zejména nazákladní práva a povinnosti podnikatelů při zahájení a provozování podnikání., jakož i finanční aadministrativní složitost. Na základě vymezení jednotlivých konstrukčních prvků zdaněnífyzických a právnických osob je prováděna analýza modelového příkladu podnikatele, který serozhoduje o volbě právní formy podnikání mezi podnikáním osoby samostatně výdělečně činnáa společnosti s ručením omezeným, na základě jednoho z podstatných vlivů při volbě právníformy podnikání a sice daňovému zatížení, které je v této práci vyjádřeno efektivní daňovousazbou za pomoci daňového klínu tak, jak je sledováno Organizací pro ekonomickou spolupráci arozvoj.