Zatížení minerálních olejů spotřebními daněmi v členských státech EU - Muzaeva, Petimat (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje zatížení minerálních olejů spotřebními daněmi v členských státech Evropské unie. První část práce si klade za cíl charakterizovat spotřební daně, jejich historický vývoj a formování současného systému spotřebních daní, včetně legislativy EU v oblasti minerálních olejů. Podrobněji se zabývá zdaněním motorového benzínu a motorové nafty v jednotlivých členských státech, poskytuje přehled sazeb daně pro olovnatý a bezolovnatý benzín a motorovou naftu.Cílem praktické části je testování hypotézy o daňovém zvýhodnění motorové nafty oproti bezolovnatému benzínu prostřednictvím statistického testování hypotéz, konkrétně studentovým t-testem. Výsledky výpočtů naznačují, že je bezolovnatý benzín v členských státech zdaňován víc než motorová nafta. Tento rozdíl však není dostatečně podstatný, aby se mohlo testováním hypotéz statisticky potvrdit daňové zvýhodnění.