Rozvoj trhu obnovitelných paliv - Hönig, Vladimír, 1982- (2019)
Rešeršní část disertační práce shrnuje současnou problematiku trhu s biopalivy, vymezení pojmů paliv a biopaliv, dále pak představení legislativního rámce, bilance produkce, spotřeby, vývozu a dovozu biopaliv. Disertační práce je v prvé části experimentu zaměřena na stanovení kauzality mezi ropou, fosilními palivy, řepkovým olejem a biopalivy ve vzájemných kombinacích. Dále je vyhodnocen aktuální stav konkurenceschopnosti vysokoprocentních biopaliv v České republice s ohledem na změny v daňové politice v roce 2016 a 2017. V disertační práci je vyhodnocena úroveň kompenzačních podpor, které jsou vypočítány na základě nákladů na biopaliva a ceny ropných paliv. Znalost kompenzačních podpor je důležitá pro investice do sektoru a ekonomiku podniků obchodujících s biopalivy. Dále je navrženo a ekonomicky vyhodnoceno palivo E-Diesel v podmínkách České republiky reagující na požadavky EU a zvýšení množství distribuovaných biopaliv i požadavky úspory GHG a pevných částic. V experimentální části jsou také strategicky analyzovaná nová biopaliva HVO a biobutanol a jejich připravenost k uplatnění na trhu. Experimentální část zahrnuje také dva konkrétní projekty ve spolupráci s Indonéskou republikou z pohledu podnikové ekonomiky. V prvé řadě jsou vyhodnoceny podmínky ekonomičnosti pěstování plodiny Jatrophy Curcas a ekonomika jejího využití pro výrobu bioplynu. V poslední části experimentů je navržena a ekonomicky vyhodnocena výroba elektřiny ze surového palmového oleje. S výsledky disertační práce byli vedle publikačních výstupů seznámeni také pracovníci Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin, SGS, MPO, MZE a investoři Indonéské republiky.