Komparace nezávislosti auditorské trhu v České republice a Polsku - Perlik, Tomáš (2019)
Cílem práce je zanalyzovat nezávislost auditorské trhu v Polsku. Výsledky této analýzy pak porovnat s analýzou v České republice. Práce se věnuje analýze dat kótovaných společností na Varšavské burze cenných papírů. Zkoumá tak data společností, které jsou subjekty veřejného zájmu. Hlavním předmětem analýzy je výše poplatků za audit a ostatní neauditorské služby, které byly vyplaceny zkoumanými společnostmi v letech 2015-2016. Práce dále popisuje vývoj auditorské profese a její regulace. Porovnává jak vývoj celosvětový, tak vývoj v ČR a v Polsku. Významná část práce se věnuje etice auditorské profese. Důraz je pak kladen zejména na její nezávislost.