Vývoj produktivity práce a pracovních nákladů ve vybraných odvětvích v mezinárodním srovnání - Michlianová, Kamila (2019)
Obsahem práce je ekonomicko-statistická analýza produktivity práce a pracovních náhrad, včetně jejích jednotlivých složek. Zaměřili jsme se na čtyři samostatně zkoumané problémy, které jsou však vzájemně propojeny skrze výkonnost pracovníků a jejich mzdové ohodnocení. Úvodní část obsahuje definice jednotlivých ukazatelů a teoretický základ pro následný ekonomický a statistický rozbor. Hlavním cílem práce je odpovědět na otázku, zda je v současné době ve vybraných odvětvích České republiky vzhledem k úrovni produktivity práce prostor pro navyšování mezd, aniž by byla ohrožena konkurenceschopnost České republiky. Analýza byla provedena na třech odvětvích, a to konkrétně na odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, stavebnictví a informačních a komunikačních činnostech. Zejména v odvětví výroby motorových vozidel je tématika růstu mezd a produktivity práce velice aktuálním tématem, neboť se řadí mezi nejrychleji se rozvíjející odvětví, s čímž je spojena také snaha odborů o navyšování mzdového ohodnocení zaměstnanců. V rámci práce jsme se také zaměřili na mezinárodní srovnání České republiky s Německem, Španělskem a Itálií. Výsledky statistické analýzy ukázaly, že v automobilovém průmyslu České republiky a také v odvětví informačních a komunikačních činností není v současné době prostor pro navyšování mezd zaměstnanců. Naopak u stavebnictví se domníváme, že mzdy pracovníků v České republice jsou vůči Itálii a Německu podhodnocené a je zde tedy prostor pro případné zvýšení pracovních náhrad. Druhým tématem, na které jsme se zaměřili, byl rozklad náhrad zaměstnanců na jednotlivé složky a porovnání jejich vývoje v mezinárodním kontextu. Z výsledků vyplynulo, že ve všech třech odvětvích byl zaznamenán rychlejší růst sociálních